skip to Main Content
48 10 10 61 line@inkluderendeyoga.no

Min yogareise

Mitt møte med yoga

Yoga har vært en viktig del av mitt liv helt siden jeg var 19 år og opplevde yoga for første gang. Jeg lærte mye av dette første møtet, erkjenner jeg nå. Det har formet mine forventninger til yogapraksisen. Den gangen befant jeg meg trygt, men likevel utenfor komforsonen, i et slitt kjellerlokale på den lokale barneskolen. I hånden hadde jeg min fars gamle sammenrullede sitteunderlag som luktet av skismurning. Vi var en blandet gjeng, utstyrt med det vi hadde av treningstøy, underlag og utgangspunkt. Det var flest hverdagskropper i ulike fasonger og størrelser, inkludert yogalæreren som var i sekstiårene. Her var alle velkommen og inkludert. Vi stablet oss litt forvirret rundt på underlaget, kjente på strekk og stivhet på steder i kroppen vi ikke visste fantes. Og så kom avspenningen, og vi var frelst. Vi forlot kjelleren som glitrende, tente lys den kvelden. Vi var yoginier, i hverdagskropper.

Yoga er den indre reisen av deg selv, gjennom deg selv, til deg selv.

På min yogareise har jeg støtt borti ulike former for yoga representert i ulike rammer og format. Likevel har den største utfordringen alltid vært å finne meg selv, akseptere meg selv, min kropp og mine begrensninger i møte med yoga. Først etter at jeg opplevde at måten jeg praktiserte yoga på ga meg skader og slitasje på kroppen forstod jeg hva yoga egentlig bør handle om.

Gjennom å fokusere innover i meg selv i yogastillingene, og ikke på hvordan det så ut eller skulle se ut, begynte jeg å utforske meg selv og dra nytte av stillingene. Jeg måtte kjenne på mine fysiske begrensninger og anerkjenne dem. Jeg måtte lære meg å respektere kroppen min nok til å bruke utstyr, modifisere stillingene og ikke fokusere på hvordan jeg så ut når jeg praktiserte. Jeg lærte meg noe viktig: å bruke yogastillingen til å komme inn i kroppen, ikke bruke kroppen til å komme inn i yogastillingen. Jeg kunne endelig fokusere på hva yoga virkelig handler om; min indre reise.

Alt som skal til for å kunne gjøre yoga er at du har et hode og en kropp!

Mange mener og føler mye om yoga, hva det er og hvem det er for. Jeg lander alltid tilbake på at det som skal til for å få en yogakropp er: at du har en kropp og at du gjør yoga. Alle kan gjøre yoga! Uavhengig av hvilken kropp du har, hvordan du ser ut eller hva du tror på så kan du gjøre yoga. Yoga kan tilpasses alle kropper og mennesker.

Min yogareise har dannet grunnlaget til hvorfor jeg ønsket å lære bort yoga selv. Når jeg kjenner etter og føler på alle de timene på ulike yogasenter hvor jeg har følt meg som en outsider, en som ikke passet inn med en kropp som ikke lystret og så ut slik som den skulle, så blir jeg trist og matt. Jeg følte meg ikke inkludert, og ville gi opp. Men hver gang jeg ga opp yoga, lengtet jeg etter å praktisere. Heldigvis forstod jeg instinktivt at jeg må ha yoga i livet mitt, at det er min medisin, det som gir meg balanse i livet, som alltid gir meg muligheten til å vende fokus innover i meg selv og samle meg. Det er et verktøy til personlig utvikling.

Yoga for alle – Inkluderende yoga

Jeg har arbeidet med mennesker med utviklingshemming og spesielle behov i lengre tid. Min jobb som miljøterapeut har blant annet gått ut på å forsøke å gjøre avstanden mellom mennesker med spesielle behov og resten av samfunnet mindre. Det å gjøre verden mer tilgjengelig slik at alle kan inkluderes og dra nytte av de tilbudene som finns. Jeg oppdaget at det er et manglende tilbud om yoga for alle i Norge. Begrepet «yoga for alle» betyr sjeldent at det er for ALLE!

Jeg bestemte meg for at jeg ville bli yogalærer på bakgrunn av dette og min misjon var å bli en yogalærer som underviser tilgjengelig og inkluderende yoga for alle.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top